Norrland har med sin fantastiska natur och vandringsleder, blivit ett väldigt populärt val för friluftsälskare från världens alla hörn. Särskilt populärt är såklart norrskenet, som man kan beskåda mellan september och sedan fram till runt april. Ett naturfenomen som verkligen har satt Sverige på kartan.

Om du uppskattar en fin natur och letar efter en ny del av Sverige att upptäcka till fots, är denna artikel perfekt för dig. Vi listar några av Norrlands finaste vandringsleder, som du sedan kan kombinera med en tältövernattning, eller varför inte hyra stuga i Norrland under din vandring och få en utvilad nattsömn och mer ork i benen för kommande dagsetapp!

Kungsleden

Sveriges stolthet, när det kommer till varierande vandringsleder är såklart Kungsleden. Denna längre vandring är uppdelad på mindre etapper, som totalt är cirka 400 kilometer lång. Vandringsleden påbörjas i Abisko och tar dig genom ett vackert landskap och vyer, tills du når slutdestinationen Hemavan. Under vandringen kan du även göra avstickare till Kebnekaise eller Kvikkjokk. 

En stor fördel med denna vandringsled är även att du kan välja om du vill hyra någon av de 16 övernattningsstugor som finns utefter Kungsleden, eller hellre föredrar att bo så nära naturen som möjligt och ta med ett tält att sova i. Letar du efter en varierad och vacker vandringsled i Norrland, är Kungsleden det bästa valet för dig.

Treparksmötet

Treparkmötet tar dig igenom tre mycket fina naturparker, vilket gör denna vandringsled till en mycket gemytlig upplevelse. Nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta räknas som Sveriges största och om du redan har vandrat Kungsleden eller letar efter en liten extra avstickare att promenera, så är Treparkmötet perfekt.