Varje svenskt landskap har sin alldeles egna charm, men få platser bjuder på så många upplevelser som Småland. Från Tranås i norr till Älmhult i söder finns det tusentals upptäckter som väntar, och det är kanske inte så lätt att veta var man ska börja. Här kommer några tips på vägen!

Glasriket

Oavsett om man är en designfantast eller ej så är det lätt att hänföras av den fantastiska glaskonst som uppvisas i området. Glasriket består idag av 13 glasbruk, men en gång i tiden fanns där hela 45 stycken! Här har glasblåsarna verkat sedan 1700-talet, och än idag arbetar man på att fullända konsten. De olika bruken och studiohyttorna är väl värda ett besök för att uppleva glastillverkning på nära håll, samt shoppa design i världsklass till förmånliga priser.

Astrid Lindgrens Värld

Det finns få platser som förknippas med Astrid Lindgren som Småland, och det är kanske inte så underligt. Författarinnan föddes där, och flera av hennes böcker utspelar sig i krokarna. I Vimmerby finner man denna fantastiska sagovärld där Lindgrens berättelser väcks till liv. Det är ett äventyr för hela familjen att få utforska parkens områden och möta älskade karaktärer såsom Pippi, Emil och Mattisrövare. En mer gemytlig och sagolik plats får man leta efter!

Vandring och pilgrimsleder

Smålands magiska landskap lämpar sig väl för både korta och långa promenader ute i det fria, och det finns många spännande leder att utforska. För den hurtige finns möjlighet att vandra i varierad terräng och övernatta i tält eller vindskydd. På andra leder finns det övernattningsmöjligheter med bekväma sängar och god mat. Här finns bland annat Utvandrarleden, där du kan följa i spåren av Vilhelm Mobergs karaktärer. Runt Nydala Klosterområde hittar du flera pilgrimsleder med uråldriga anor.

Utöver dessa exempel finns en hel värld att upptäcka i detta vackra landskap! Oavsett om du vill planera din resa till punkt och pricka, eller låta vinden leda vägen, kommer ett Smålandsbesök inte lämna någon besviken.