Skidsemester är den bästa typen av semester! Hela dagarna tillbringas ute i friska luften, och snön gör att dagarna blir ljusare vilket gör dig piggare. Att röra på kroppen hela dagarna är också bra och nyttigt, förutom att det är superkul att åka skidor, då. Oavsett om du åker längdskidor eller slalom så är skidsemestern är härlig upplevelse som ger dig energi i vintermörkret.

Fast det är förstås en del krångel med en skidsemester också. Det är mycket packning som ska få plats i bilen och oftast är det en lång och ganska trist bilresa för att nå destinationen. Väl på plats bor man oftast ganska trångt, och om man har en stuga är köket oftast begränsat både i storlek och utrustning. Därför har vi samlat ihop några knep som gör skidsemestern lättare och smidigare.

Maxa köksutrustningen

Om ni bor i en stuga med eget kök är det smart att ta reda på i förväg vilken utrustning som finns tillgänglig. Skulle inte köket vara fullt utrustat så skulle vi rekommendera att ni tar med er nedanstående:

  • Vattenkokare. En vattenkokare gör matlagningen lättare och snabbare. Är det ont om utrymme i bilen, packa hoprullade kläder i vattenkokaren.
  • Mikrovågsugn. Ja, alltså, inte ett stort åbäke, utan en liten modell. Det finns små mikrovågsugnar att köpa för en rimlig summa, så välj en liten och smidig. Det här kan tyckas vara överkurs, men vi lovar, det är en höjdare att snabbt kunna värma glögg, saft eller middagsrester till lunch. För att inte tala om att, poppa popcorn! Även i mikron packar du hoprullade kläder för att maxa utrymmet i bilen.
  • En cafetière, eller pressobryggare. Utan kaffe börjar ingen dag bra. Det är inte värt att stå utan gott kaffe på morgonen, så ta med en egen bryggare.

Det bästa med ovanstående lista är förstås att ingen av sakerna är något som används bara under skidresor. När du inte är på fjällsemester använder du dem som vanligt i ditt eget kök, förstås!

Billekar för att fördriva restiden

Långa bilresor med barn är oftast tålamodsprövande, både för barnen och för de vuxna. Planera in regelbundna raster oftare än du hade tänkt från början. Därefter är det bara att börja ladda med tips och trix för att få tiden att gå.

Det finns enkla och roliga billekar för både stora och små. För de minsta räcker det med att tävla om vem som först ser en bil med en given färg. Är de lite större och bilintresserade kan leken göras mer avancerad genom att man först ska se en bil av ett specifikt fabrikat. Det kan dock bli lite svårdömt om föräldern inte är lika bra på bilar som barnen.