Malmö är lite som om hela världen hade varit en enda stad. Här hittar du allt du kan tänka dig, på en ganska koncentrerad yta. Och om det ändå inte är nog så finns Köpenhamn bara en kort tågresa bort.

För att komma till Malmö tar du lättast ett tåg. Centralen ligger mitt i stan och ger dig ett perfekt utgångsläge för vidare transport.

Om du vill uppleva Malmö på bästa sätt ska du antingen promenera eller hyra en cykel. Malmöborna själva cyklar gärna, och de cyklar fort, så håll dig borta från cykelbanorna om du inte har en cykel. När du tar dig mellan stadsdelarna kommer du uppleva att de har helt olika karaktär och både befolkningen och utbudet av affärer kommer variera stort.

Var ska jag bo?

MJ’s kallar sig en urban oasis och vill ge dig en helhetsupplevelse som är något utöver vardagens grå tristess. Du hittar det fem minuters promenad från centralstationen och mitt i smeten för den nöjeslystne.

Hotell Duxiana är hotellet för dig som är noga med hotellsängar. Självklart sover du i sängar från Dux, men även resten av inredningen är högklassig och består av designmöbler. Duxiana ligger rakt över ån från centralen, så du tar dig lätt hit per fot, även om du har packning.

Vad ska jag äta?

Falafel, det är inte svårare än så. Malmö har Sveriges bästa utbud av falafel och billig är den också. Den bästa sägs finnas i en liten falafelkiosk mittemot Centralen, på andra sidan ån.

Fast det är inte bara falafel i Malmö. Du hittar också Scandwich här. Vid Möllevången görs stans (eller Sveriges?) godaste mackor. Och nu ska du inte tänka smörgås, utan det här är riktiga, stora mackor med berg av pålägg, eller topping som det kallas.

Fine dining finns det gott om också. Bastard har bra mat och är i det lite lägre prisspannet, medan Vollmers med sina två stjärnor i Guide Michelin ligger i det övre.

Ett roligt koncept hittar du på restaurang Lyran, som berättar vilka ingredienser de använder för att skapa kvällens meny, men själva rätterna meddelas inte förrän på plats. Du väljer en fast meny och kan välja till dryckespaket. Bli överraskad av högkvalitativt mathantverk.