Ett härligt sätt att spendera en helg är att gå på galleri och titta på konst. Kanske kan du till och med hitta något som kan få följa med dig hem och förgylla din vardag. Konstgallerier finns över hela Sverige, men de är mer frekventa i storstäderna. Om du kombinerar din gallerirunda med ett hotellpaket i Stockholm har du alla möjligheter att både njuta av en lyxig hotellnatt och att se mycket konst av riktigt hög kvalitet. 

Om du aldrig har besökt ett galleri kanske det känns ovant och lite konstigt. Men låt inte det hindra dig. Tanken med gallerier är ju just att visa upp och sälja konst, så gallerister blir bara glada för besökare. De berättar också gärna mer om konstnärerna och konstverken om du frågar. 

Strosa mellan gallerierna under dagen, ät en riktigt lyxig middag och bädda sedan ner dig i en fluffigt bäddad säng. Morgonen efter väntar en frukostbuffé som inte går av för hackor!

Galerie Forsblom

Galerie Forsblom har lokaler i både Stockholm och Helsingfors. Galleriet grundades 1977 av Kaj Forsblom, och har sedan dess bidragit till den internationella konstscenens inträde i Sverige och Finland. Galleriets fokus är konstnärer från de båda nordiska länderna, både etablerade och yngre talanger. 

Bland de representerade konstnärerna hittar du bland andra Ernst Billgren, Linn Fernström och Jenni Hiltunen. 

Galleriet byter regelbundet utställning i sina lokaler, och om du är speciellt intresserad av någon av deras konstnärer kan du kontakta galleriet innan och komma överens om en specialvisning.  

Andréhn-Schiptjenko

Andréhn-Schiptjenko är ett av Sveriges mest välkända gallerier utomlands. Galleriet har sedan starten 1991 fokuserat på att visa upp svenska konstnärer internationellt, och har genom detta fokus till exempel hjälpt Gunnel Wåhlstrand att skapa sig ett namn. 

Parallellt med det arbetet har galleriet även ställt ut internationella konstnärer i Stockholm och därmed hjälpt till att sätta Stockholm på konstens världskarta.

Galerie Nordenhake

Galerie Nordenhake är ett av våra två förnämsta gallerier, genom att de liksom Andréhn-Schiptjenko kvalificerar sig till världens förnämsta konstmässa Art Basel. Claes Nordenhake grundade galleriet redan 1973, och verkar sedan 1986 i Stockholm. År 2000 öppnades en filial i Berlin, där Claes Nordenhake även är drivande bakom Art Berlin Contemporary. 

Bland konstnärerna som representeras finns Olle Baertling, Ann Edholm och Jonas Dahlberg.