Passa på och ta en tur till Lund i sommar. Du tar dig lätt till Lund med tåg, och stationen ligger mitt i staden. Kliv av tåget och kliv ut i staden, helt enkelt. Och skulle du ta ett snedsteg och behöva ett apotek i Lund så finns det också, så det finns inga ursäkter att inte ta vara på besöket.

Inget besök i Lund är komplett utan en visit i Domkyrkan. Missa inte att titta på dörrarna till huvudentrén, där 24 scener ur bibeln finns avbildade. Gå sedan in genom porten och känn den svala luften och den vilsamma stämningen.

Ett annat populärt besöksmål är Kulturen i Lund. Här visas ungefär 20 permanenta utställningar och flera temporära. Fokus bland de permanenta utställningarna är Lunds och Skånes historia. Mycket konsthantverk får också plats. Kulturen utför också arkeologiska arbeten, och under arbetets gång brukar det hållas föredrag om utgrävningarna, resultaten och vad de innebär.

Universitetsstad med gamla anor

Lund grundades redan runt år 990, och 1085 lades grunden till Katedralskolan, som därmed är Nordens äldsta skola. Domkyrkan byggdes under första halvan av 1100-talet. Vid den här tiden var Lund Danmarks viktigaste stad, men under 1300-talet förflyttades makten till Malmö.

Universitetet invigdes den 28 januari 1668 i Lunds Domkyrka. Därefter grundlades stadens rykte som akademiskt högsäte, trots att staden fortsatt var relativt liten.

Industrialiseringen nådde Lund 1856 genom Södra Stambanan. TetraPak och Gambro har spelat en avgörande roll för stadens industrier.

Sommarlund 2019

I sommar, mellan 14 juni och 9 augusti, är det dags för Sommarlund 2019. Mer än 200 kulturevenmang tar plats i och runt Lund under årets upplaga av denna kulturfestival. De flesta evenemangen är gratis, och nästan alla tar plats utomhus.

Bland höjdpunkterna kan nämnas:

  • Imenellas konsert den 16 juni klockan 20 i Stadsparkscaféet. Imenella vann en Grammis som årets nykomling och hennes spelning är avslutningen på turneringen Youth Festival.
  • Humlesafari den 20 juni, klockan 11 i Brunnshög. Herr Humla, Göran Homlström guidar och berättar om humlor och deras liv.
  • Monsterhits med monsterrockbandet Skräckkabinettet. 22 juni klockan 14 äntrar de Vita Scenen i Stadsparken. De spelar seriös rockmusik för barn och vuxna, och får oss att fundera över rädslor