Bohuslän är ett alldeles underbart sommarlandskap. Här blandas kala klippor med salta vågor och gröna skogar. Landskapet sträcker sig från Hisingen i Göteborg upp till norska gränsen. Längs kusten finns det massor med kända tillhåll för seglare, som till exempel Marstrand, Lysekil och Smögen.

I augusti går Tjörn runt, en seglingstävling som är öppen för alla. Precis som namnet antyder handlar det om att segla runt Tjörn som är Sveriges sjunde största ö och har en omkrets på ungefär 190 kilometer.

Bo lugnt och avslappnat eller nära nöjeslivet

Om du vill sätta extra guldkant på trippen bokar du förstås rum på ett hotell med spa på Tjörn. Njut av god mat, härliga spa-behandlingar och långa promenader längs vattnet.

Vill du hellre befinna dig mitt i händelsernas centrum ska du bo på Marstrand eller på Smögen. Här är det hålligång som gäller under sommaren och undrar du var du hittar de hetaste ställena utgår du från hamnen så hittar du snart rätt.

Kulturupplevelser i Bohuslän

En liten bit utanför den största orten på Tjörn, Skärhamn, hittar du Nordiska Akvarellmuseet. Under sommaren 2019 kan du se en utställning av Mats Gustafson. Museet har även fått en donation av originalillustrationer till tre av Alfons Åberg-böckerna av Gunilla Bergström som visas under sommaren.

Åker du sedan vidare en bit inåt landet kommer du till Pilane. Här finns friluftsutställningen Skulpturer i Pilane. På det gamla gravfältet som även är en fårhage har man ställt ut skulpturer i modell större. Det är en extraordinär upplevelse att beskåda jättekonstverken ute i det fria. Tag gärna med dig en picknickkorg och en filt, men var beredd att dela med dig av den till de nyfikna och snälla fåren som strövar fritt i inhägnaden.

På fastlandet, utanför Tanum i den norra delen av Bohuslän, kan du ta del av en unik del av Sveriges historia. Här finns nämligen hällristningar som daterar sig från bronsåldern. Bilderna anses vara komponerade med avsikt och visar bland annat scener ur det dagliga livet, som slädar, djur, människor och redskap. Experterna som har studerat dem har lärt sig mycket om bronsåldersmänniskornas sociala liv och trosföreställningar.